MATILDA MAGNUSSON

MATILDA MAGNUSSON

Matilda Magnusson blandar visor med country och blues och spelar allt från kupletter av Karl Gerhard till översatta Dolly Parton-sånger. Hon gjorde sin första spelning som trettonåring och fick 2007 ta emot Uddevallas Visans Vänners stipendium med motiveringen:


"Matilda Magnusson sjunger svensk visa med ett engagemang och en energi som är alldeles speciell och helt hennes egen. Hon blandar friskt traditionell litterär, modern rytmisk och egenhändigt komponerad visa, alltid med samma glödande och övertygande inlevelse. Väl förankrad i traditionen är hon en ung förnyare av svensk visa."


Spotifysingeln Kim & Maria släpptes i december 2021 och finns även på Marängs julskiva Merri Krissmass Asshole.

Kim & Maria

(singel, 2021)

MATILDA MAGNUSSON sjunger Björn Afzelius

(CD, 2018)

 

I snart 20 år har Matilda Magnusson inspirerats av och sjungit Björn Afzelius sånger. Hennes innerliga tolkningar på den här skivan målar upp en högst närvarande berättelse och lyfter fram en folkkär artist som fortfarande är högaktuell.

 

Skivan är inspelad i Svenska Grammofonstudion i Göteborg.

Medverkande musiker: Arvid Sondén, Petra Haraldson, Lars Rosengren, Axel Sondén, Bernt Andersson, Robert Ekberg och Jonatan Magnusson.


KÖP

Matilda om Björn:

Björn hade flera sidor som låtskrivare – han skrev om det som hände utanför Sverige och Norden och hade även ett stort engagemang i internationella frågor. Det är i många fall kanske de sångerna och kärlekssångerna som han har blivit mest känd för. Men det finns även en sida hos honom som engagerar sig i människor som lever lite i utkanten av samhället. Dessa mer socialrealistiska låtar glöms ofta bort i hans konstnärskap men jag anser att de är några av hans allra mest gripande sånger. De är ”tyvärr” också aktuella idag och har en plats i dagens samhälle, där vi blivit mer och mer individualistiska och satsar på entreprenörskap på ett sätt som gör att gruppen och tanken på varandras välbefinnande trycks bort. Förhoppningsvis kan den här skivan bli en tröst för de som känner sig bortglömda, eller åtminstone känner att deras tankar om samhörighet har glömts bort. Något som är fantastiskt roligt med den här skivan är också att jag har satt ihop ett band med vänner och kollegor från musikvärlden och jag tror att det också bidrar till att sångerna alstrar värme och det är något som är väldigt viktigt.

Björn Afzelius var en säregen sångare och låtskrivare som föddes 1947 i Stensholm utanför Huskvarna. Musikerbanan började i Hoola Bandoola Band men övergick snart till en framgångsrik solokarriär. Med traditionell rock och country i grunden präglades musiken av hans stora sociala och politiska engagemang. 1980 bildade han kompgruppen Globetrotters. Ett namn helt i linje med engagemanget kring internationell solidaritet. Många dansband som for runt om i Sverige spelade Afzelius sånger. Stefan Borsch spelade in ett flertal låtar och fick en platinaskiva 1982 med sin version av kampsången Till min kära. Dåtidens musikkritiker tyckte om att häckla det dansbandsaktiga, och därför var Afzelius' relation till svenska journalister ganska kylig. Men i Norge och särskilt Danmark fick han lysande recensioner. Sammanlagt har han sålt cirka 2,5 miljoner album.

 

Björn Afzelius dog 16 februari 1999 i Göteborg.